Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

2.1 Οι Απόστολοι συνεχίζουν τον αγώνα του Χριστού



































2.1 Οι Απόστολοι συνεχίζουν τον αγώνα του Χριστού
Α. Οι μαθητές του Χριστού περνούν δύσκολες ώρες χωρίς το Δάσκαλό τους. Αν και φοβούνται πολύ, προσπαθούν να μείνουν ενωμένοι.
Β. Το Άγιο Πνεύμα, από την ημέρα της Πεντηκοστής, καθοδηγούσε τους Αποστόλους και στήριζε τον αγώνα τους.
Γ. Και σήμερα το Άγιο Πνεύμα συνεχίζει να φωτίζει και να οδηγεί τα βήματά μας προς την αλήθεια και το Χριστό.
Οι εμφανίσεις του Χριστού μετά την Ανάσταση χαροποιούν τους μαθητές
Οι ώρες μετά τη Σταύρωση του Χριστού είναι μελαγχολικές. Οι μαθητές του βρίσκονται κλεισμένοι σε κάποιο σπίτι, σκυθρωποί και λυπημένοι. Αισθάνονται μοναξιά από την απουσία του Δασκάλου τους και φόβο για εκείνους που τον σταύρωσαν. Οι γυναίκες που πήγαν στο μνήμα του Ιησού για να αλείψουν το σώμα του με μύρα, τους φέρνουν το μήνυμα της Ανάστασης. Αλλά οι μαθητές δεν τις πιστεύουν. Θεωρούν ότι όλα αυτά είναι φλυαρίες. Θυμούνται όμως ότι, όταν βρισκόταν ο Χριστός ανάμεσά τους, τους είχε ζητήσει να μείνουν ενωμένοι, παίρνοντας δύναμη ο ένας απ' τον άλλον. Σιγά-σιγά, το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού αρχίζει να στεριώνει στις καρδιές τους. Η αμφιβολία τους γίνεται χαρά και η χαρά βεβαιότητα, όταν ο ίδιος ο Χριστός εμφανίζεται και συνομιλεί με πολλούς από αυτούς. Κάποια φορά, μάλιστα, έφαγε και μαζί τους.
Ο Χριστός ενθαρρύνει τους μαθητές και τους δίνει τις τελευταίες οδηγίες
Με τις ενέργειές του αυτές, ο Χριστός ήθελε να τους βοηθήσει να πιστέψουν ότι αναστήθηκε, να πάρουν θάρρος και δύναμη ώστε να ξεκινήσουν τον δικό τους αγώνα για τη διάδοση της διδασκαλίας του και την αύξηση των μελών της Εκκλησίας. Τους προέτρεψε να είναι ενωμένοι και αγαπημένοι μεταξύ τους. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να πορευθούν σε όλο τον κόσμο και να κηρύξουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασής του, «…βαπτίζοντας τους ανθρώπους στο όνομα του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Διότι, μόνο μέσα από την ενότητα και την αγάπη στο όνομα του Χριστού, ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι το μήνυμα της Ανάστασης είναι αληθινό.
Το Άγιο Πνεύμα συνεχίζει το έργο του Χριστού στην Εκκλησία
Με αυτή την εντολή, ο Χριστός αποχαιρέτησε τους μαθητές του, εγκαινιάζοντας τον αγώνα τους. Έπειτα ανέβηκε στον ουρανό και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα του. Οι μαθητές, όμως, ήξεραν πια το έργο τους. Ήταν έργο βαρύ και δύσκολο, που ο Δάσκαλός τους το έκανε πιο εύκολο, δωρίζοντάς τους, ως οδηγό και συμπαραστάτη, το Άγιο Πνεύμα κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, οι μαθητές ξεκίνησαν προς όλα τα μέρη του κόσμου και άπλωσαν την Εκκλησία του Χριστού, διαδίδοντας το χριστιανικό μήνυμα. O Χριστός ήταν πάντοτε κοντά τους και το Άγιο Πνεύμα επιβεβαίωνε το κήρυγμά τους μέσα από τα θαύματα που έκαναν.
Αλλά το Άγιο Πνεύμα εξακολουθεί, μέσα στην ιστορία, να συντροφεύει και να δυναμώνει κάθε χριστιανό που επιθυμεί να αγωνιστεί στη ζωή του, για να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τη δίχως όρια αγάπη του Χριστού προς αυτούς. Αγάπη που τον οδήγησε να θυσιαστεί για χάρη τους.
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…
(Ματθαίου 28,19)
Μετάφραση
Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλους τους λαούς. Βαφτίστε τους στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγ. Πνεύματος.
..αλλά λήψεσθε δύναμιν επελθόντος του Αγίου Πνεύματος εφ' υμάς.
(Πράξεις 1,8)
Μετάφραση
Θα λάβετε όμως δύναμη όταν θα' ρθει το Άγιο Πνεύμα σ' εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου