Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

2.2 Ο Στέφανος: Πρωταγωνιστής και Πρωτομάρτυρας



































2.2 Ο Στέφανος: Πρωταγωνιστής και Πρωτομάρτυρας
Α. Η πρώτη Εκκλησία υπόσχεται, ελπίζει και προσπαθεί για έναν κόσμο ειρηνικό και γεμάτο αγάπη.
Β. Εκλέγονται από την Εκκλησία 7 διάκονοι, οι οποίοι θα φροντίζουν όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη.
Γ. Ο διάκονος Στέφανος ξεχωρίζει γρήγορα για την πίστη και το ζήλο του.
Δ. Οι αρετές του αυτές τον οδηγούν στο μαρτύριο, όπου διδάσκει τη συγχωρητικότητα.
Η Εκκλησία ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο
Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια μετά την Ανάληψη του Χριστού και η Εκκλησία προσπαθεί να κάνει πράξη τη διδασκαλία του για την αγάπη του ανθρώπου προς τον πλησίον του. Στα πρώτα βήματά της, στρέφει το ενδιαφέρον και την αγάπη της στους αδυνάτους και αγωνίζεται για να τους ανακουφίσει από τον πόνο και τη δυστυχία. Ιδιαίτερα όμως, προσέχει τις χήρες γυναίκες και τα παιδιά, που οι άρχοντες και οι πλούσιοι της εποχής εκμεταλλεύονταν.
Η Εκκλησία αναθέτει τη φροντίδα των πονεμένων στους 7 διακόνους
Για να γίνει λοιπόν πιο εύκολο το έργο της Εκκλησίας, οι Απόστολοι ζήτησαν από τα μέλη της να εκλέξουν επτά διακόνους, τους πιο πρόθυμους, εργατικούς και αφοσιωμένους, ώστε να τους αναθέσει τη φροντίδα των πονεμένων. Ανάμεσά τους ήταν κι ο Στέφανος, ο οποίος δέχτηκε με χαρά την αποστολή του και πρωταγωνίστησε στα καθήκοντα που ανέλαβε. Φρόντιζε και περιποιόταν τους φτωχούς και τους πεινασμένους και τους μιλούσε για τον καινούργιο κόσμο που ο Χριστός είχε υποσχεθεί.
Το μαρτύριο του Στεφάνου
Ο ζήλος του Στεφάνου ενόχλησε τους διώκτες του Χριστού. Τον κατηγόρησαν για ασέβεια και τον οδήγησαν σε δίκη. Ο Στέφανος, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, υποστήριξε με θάρρος την πίστη του στον Χριστό. Εξοργισμένοι οι δικαστές τον καταδίκασαν σε θάνατο. Τον οδήγησαν έξω από την πόλη και τον θανάτωσαν με λιθοβολισμό. Με το θάνατό του έγινε πρωτομάρτυρας, ο πρώτος στη ζωή της Εκκλησίας, ο οποίος μαρτύρησε για το Χριστό κι έδωσε τη ζωή του γι' Αυτόν. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Δεκεμβρίου.
Το μαρτύριο του Στεφάνου, παράδειγμα για όλη την Εκκλησία
Ο Στέφανος, με το μαρτύριό του, δίδαξε τις βασικές αρετές ενός χριστιανού, την πίστη και την αγάπη. Πίστη τόσο δυνατή που δεν λογάριασε το θάνατο. Αλλά και αγάπη που έφτασε μέχρι τη συγχώρηση αυτών που τον λιθοβόλησαν. Έτσι, φανερώθηκε στην πράξη ότι η αγάπη νικά το μίσος. Γι' αυτό, αν και οι διώκτες του Χριστού κατάφεραν να σκοτώσουν το Στέφανο, η Εκκλησία ανέδειξε μυριάδες μάρτυρες για να συνεχίσουν το έργο του. Αυτό το έργο μάς ζητά η Εκκλησία να συνεχίσουμε. Έργο αγάπης και θυσίας, που δυναμώνει η πίστη στο Χριστό! Γιατί είναι θυσία να περιορίζουμε τις επιθυμίες μας, για να υπηρετούμε αληθινά τον αδελφό μας!
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
Στέφανος δε πλήρης πίστεως και δυνάμεως εποίει τέρατα και σημεία μεγάλα εν τω λαώ. Ανέστησαν δέ τινές των εκ της συναγωγής… συζητούντες τω Στεφάνω, και ουκ ίσχυον αντιστήναι τη σοφία και τω πνεύματι ω ελάλει.
(Πράξεων 6,8-10)
Μετάφραση
O Στέφανος, γεμάτος από τη χάρη και τη δύναμη του Θεού, έκανε μεγάλα και καταπληκτικά θαύματα ανάμεσα στο λαό. Μερικοί από τη συναγωγή… άρχισαν να λογομαχούν με το Στέφανο. Δεν μπορούσαν, όμως, ν' αντιμετωπίσουν τη σοφία και το Άγιο Πνεύμα που τον φώτιζε στα λόγια του.
O Στέφανος, την ώρα του μαρτυρίου του, συγχώρησε όσους τον λιθοβολούσαν και παρακάλεσε το Χριστό να μην υπολογίσει την αμαρτία που έκαναν εκείνη τη στιγμή, λέγοντας: «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην», δηλαδή, «Κύριε, μη λογαριάσεις σε αυτούς αυτή την αμαρτία»
(Πράξεων 7,60)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου