Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

2.4 Μαρτύριο με εκπληκτική κατάληξη












































2.4 Μαρτύριο με εκπληκτική κατάληξη
Α. Η Αικατερίνη, μεγάλη προσωπικότητα της εποχής της.
Β. Με τη δύναμη του Θεού κατατροπώνει τους ρήτορες-αντιπάλους της και οδηγεί πολλούς ειδωλολάτρες να πιστέψουν στο Χριστό.
Γ. Ο μαρτυρικός της θάνατος την ανέδειξε σε Αγία.
Δ. Το μοναστήρι της στο Σινά είναι για πολλούς αιώνες ιερός τόπος και το προστατεύουν ακόμη και οι αλλόθρησκοι.
Ορισμένοι από τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους, για την πίστη τους στο Χριστό, υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες, με πλούτη, δύναμη και μόρφωση. Όταν όμως γνώρισαν το Χριστό, απαρνήθηκαν την κοινωνική τους θέση και την άνετη ζωή τους, για να αφοσιωθούν σ' Αυτόν. Ένα από τα εκλεκτά αυτά πρόσωπα ήταν και η Αγία Αικατερίνη.
Η προσωπικότητα της Αγίας Αικατερίνης
Η Αγία Αικατερίνη ζούσε στην Αλεξάνδρεια και καταγόταν από βασιλική γενιά. Είχε βαθιά πίστη στο Χριστό, αγαπούσε τους ανθρώπους και ήταν ιδιαίτερα έξυπνη και μορφωμένη. Είχε σπουδάσει ρητορική, γνώριζε πολλές γλώσσες και είχε μελετήσει τους αρχαίους Έλληνες ποιητές, σοφούς και ρήτορες. Η σοφία και η μόρφωσή της ταίριαζαν αρμονικά με το ήθος και τη σεμνότητά της, προκαλώντας τον θαυμασμό όσων τη συναναστρέφονταν.
Η Αικατερίνη αρνείται να θυσιάσει στα είδωλα
Το 305 μ.Χ. εκδόθηκε από τον αυτοκράτορα της Ρώμης Μαξιμιανό διάταγμα, που υποχρέωνε όλους τους πολίτες να θυσιάσουν στα είδωλα. Όταν επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια για να διαπιστώσει αν οι υπήκοοί του υπάκουσαν στη διαταγή του, του παρουσίασαν τη νεαρή Αικατερίνη, η οποία αρνιόταν να θυσιάσει. Εκείνη, χωρίς να δειλιάσει ούτε μια στιγμή μπροστά στον αυτοκράτορα, ομολόγησε με θάρρος την πίστη της στον Χριστό. Ο αυτοκράτορας οργίστηκε. Την έκλεισε στη φυλακή με ελάχιστη τροφή και νερό για να την εξαντλήσει. Εκείνη όμως δεν λύγισε.
Η Αικατερίνη αντιμετωπίζει τους ρήτορες
Τότε ο αυτοκράτορας οργάνωσε ρητορικούς αγώνες με τους 50 καλύτερους ρήτορες της Αλεξάνδρειας και κάλεσε την Αικατερίνη να λάβει μέρος. Πίστευε ότι οι ρήτορές του θα τη νικούσαν και με τα επιχειρήματά τους θα της άλλαζαν την πίστη. Συνέβη όμως το αντίθετο. Η Αικατερίνη όχι μόνο τους νίκησε, αλλά τους έπεισε να γίνουν κι εκείνοι χριστιανοί. Τότε ο αυτοκράτορας εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε διέταξε να θανατωθούν οι ρήτορες.
Η μεταστροφή της Φαυστίνας και του Πορφυρίωνα – Τα βασανιστήρια και το τέλος της Αγίας Αικατερίνης
Την Αικατερίνη την έκλεισαν και πάλι στη φυλακή. Επί δώδεκα μέρες τη μαστίγωναν συνεχώς. Εκείνη, με υπομονή και καρτερία υπέμενε κι αυτό το μαρτύριο. Εκεί την επισκέφθηκε η Φαυστίνα, η γυναίκα του αυτοκράτορα που είχε ακούσει για την υπομονή της. Τόσο πολύ θαύμασε το θάρρος της Αγίας, ώστε έγινε και η ίδια χριστιανή. Το ίδιο και ο αξιωματικός της φυλακής ο Πορφυρίωνας μαζί με διακόσιους ακόμη στρατιώτες του. Τότε ο αυτοκράτορας διέταξε να τους θανατώσουν όλους, ακόμη και τη γυναίκα του και να οδηγήσουν την Αικατερίνη στον τελικό τόπο του μαρτυρίου της. Η Αγία Αικατερίνη επαλήθευσε με τη ζωή της τα λόγια του Χριστού: «Σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους». Εδώ όμως, το πρόβατο είχε νικήσει τον λύκο! Χωρίς τη δύναμη που θαυμάζουν οι άνθρωποι, παρά μόνο με την αλήθεια των λόγων και τη γενναιότητα της ψυχής της, η Αγία δίδαξε σε όλους ότι η δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο βρίσκεται στην ψυχή μας και όχι στο σώμα μας! Ήταν 25 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, άγγελοι μετέφεραν το σώμα της στη χερσόνησο του Σινά.
Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά
Αργότερα, τον 6ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έχτισε μοναστήρι στο Σινά προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης. Το μοναστήρι αυτό αναδείχθηκε σε σημαντικό κέντρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ακόμη και όταν βρέθηκε στην καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου τον 7ο αιώνα, ο ίδιος ο Μωάμεθ στη διαθήκη του, ζήτησε να το σεβαστούν και να μην το καταστρέψει κανείς. Μέχρι και σήμερα, οι Βεδουίνοι, μουσουλμάνοι έμποροι της περιοχής που ζουν δίπλα στο μοναστήρι, το σέβονται, το προστατεύουν και ζουν αρμονικά με τους μοναχούς.
ΠΑΡΑΘΕΜΑ
Το απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψιν, ότι εφίμωσε λαμπρώς
τους κομψούς των ασεβών, του Πνεύματος τη δυνάμει.
Και νυν ως μάρτυς στεφθείσα,
αιτείται πάσι το μέγα έλεος.
Μετάφραση
Ας υμνήσουμε την ξακουσμένη νύμφη του Χριστού
την Αγία Αικατερίνη που προστατεύει τη μονή του Σινά.
Μας βοηθά και μας στηρίζει (στην πίστη), αφού κατάφερε να αφήσει άφωνους
ανθρώπους σοφούς, αλλά εχθρούς της πίστης μας
(με τη σοφία της) και τη δύναμη του αγίου Πνεύματος.
Και τώρα στεφανωμένη (από το Χριστό) για τη θυσία της,
ζητάει (από το Θεό) να μας βοηθήσει όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου