Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

2.6 Ένας νέος και τρία παιδιά μάρτυρες (Β')































2.6 Ένας νέος και τρία παιδιά μάρτυρες (B’)
Η Αγία Ακυλίνα
Η επιθυμία της Ακυλίνας να μοιραστεί την ομορφιά τής πίστης της στο Χριστό
Η Ακυλίνα ήταν κόρη του Ευτολμίου, ενός άρχοντα της Παλαιστίνης. Κοντά στην οικογένειά της, ζούσε μια ήρεμη και άνετη ζωή. Όσο μεγάλωνε, όμως, ένιωθε ότι, όπως μοιραζόταν τις χαρές και τα παιγνίδια με τις αγαπημένες της φίλες, έτσι επιθυμούσε να μοιραστεί μαζί τους και κάτι άλλο που ένιωθε βαθιά μέσα της. Όταν έφτασε στην ηλικία των δέκα χρόνων άρχισε να μαζεύει τις φίλες της και να τις συμβουλεύει να μην προσκυνούν τους ψεύτικους θεούς, περιγράφοντάς τους την ομορφιά της πίστης στο Χριστό.
Η μαρτυρία της Ακυλίνας μπροστά στον ηγεμόνα
Αυτό σύντομα το έμαθε ο ηγεμόνας της περιοχής. Εξοργισμένος ζήτησε να φέρουν μπροστά του αυτό το μικρό κορίτσι που περιφρονούσε τους θεούς. Η Ακυλίνα στάθηκε μπροστά του και αυτός τη ρώτησε σε ποιον θεό πίστευε. Εκείνη τότε, χωρίς να φοβηθεί, σήκωσε περήφανα το κεφάλι της και απάντησε: «Εγώ είμαι Χριστιανή». Η τιμωρία για τη γενναιότητα και το θάρρος της ήταν ο θάνατος. Ο ηγεμόνας νόμιζε ότι νίκησε τη μικρή μάρτυρα, αλλά στην πραγματικότητα, το μόνο που είχε καταφέρει ήταν να οδηγήσει την Αγία Ακυλίνα γρηγορότερα στην αγκαλιά του Χριστού, που τόσο αγαπούσε! Τη μνήμη της γιορτάζουμε στις 7 Απριλίου.
Ο Άγιος Ταρσίζιος
Ο Ταρσίζιος, πιστός «ακόλουθος» και φύλακας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού
Ο Ταρσίζιος μεγάλωσε στη Ρώμη. Ήταν βαπτισμένος χριστιανός, γεμάτος ζήλο, πίστη και αφοσίωση στον Χριστό. Βοηθούσε τους ιερείς μέσα στον ναό ως ακόλουθος. Κάποτε ξέσπασε διωγμός στη Ρώμη. Οι ιερείς εμπιστεύθηκαν στον Ταρσίζιο τα Τίμια Δώρα (δηλαδή τη Θεία Κοινωνία), ώστε να τα μεταφέρει σε όσους χριστιανούς ήταν στη φυλακή.
Ο Άγιος Ταρσίζιος δίνει τη ζωή του για την πίστη του στο Χριστό
Ο Ταρσίζιος με χαρά ανέλαβε τη μεταφορά. Έγινε όμως αντιληπτός από κάποιους συνομηλίκους του ειδωλολάτρες, που τον περικύκλωσαν ζητώντας του με άσχημα λόγια και χτυπήματα «αυτό που κρατούσε». Μα, εκείνος δεν τους έδινε τον θησαυρό που μετέφερε. Στο τέλος, τον σκότωσαν. Όρμησαν τότε για να αρπάξουν αυτό που επιθυμούσαν. Περίεργο όμως! Στην αγκαλιά του Ταρσίζιου δεν βρήκαν παρά μόνο το πανί που τύλιγε τα Τίμια Δώρα! Με θαυμαστό τρόπο, ο Θεός τα είχε προστατεύσει με την αυτοθυσία και τον ηρωισμό του μάρτυρά του.
Τι σημαίνουν για μας οι ιστορίες των μικρών μαρτύρων;
Όλες αυτές οι ιστορίες δείχνουν την αγάπη στο Χριστό και τη γενναιότητα των μικρών αυτών παιδιών να ομολογήσουν το όνομά του. Κάθε μια από αυτές, ωστόσο, έχει κάποιο μήνυμα να μας πει. Ο Άγιος Μάμας έδειξε ιδιαίτερη αντοχή στο μαρτύριο. Ο Κυριακός αγίασε με την απλότητα της ψυχής του. Η Ακυλίνα μαρτύρησε, γιατί ενδιαφερόταν να γνωρίσουν οι φίλες της τον Χριστό. Ο Άγιος Ταρσίζιος μας δίδαξε ότι η υπευθυνότητα μπορεί να απαιτήσει και το μαρτύριο. Αντοχή στις δοκιμασίες, απλότητα, ενδιαφέρον για τον άλλο, υπευθυνότητα. Πράγματα απλά και καθημερινά! Πράγματα που φανερώνουν ότι δεν είμαστε ανεύθυνοι, αλλά ότι η ζωή μας είναι ένας αγώνας που χρειάζεται αυτές τις αρετές των μικρών μαρτύρων. Έτσι θα καταφέρουμε κι εμείς να γίνουμε καλύτεροι και να βοηθήσουμε τον κόσμο μας να γίνει πιο όμορφος.
ΠΑΡΑΘΕΜΑ
Δεν υπάρχει πόλη και δεν υπάρχει τόπος, όπου να μη χύνεται το αίμα μας, εμάς των ορθοδόξων για χάρη της πίστης. Ακόμη και μικρά παιδιά είδαμε πριν από λίγα χρόνια να σκύβουν τον λαιμό τους κάτω από το μαχαίρι του δήμιου χωρίς κανένα φόβο.
(Πατριάρχης Ιεροσολύμων Νεκτάριος, έτος 1682, από το βιβλίο του Π. Σωτήρχου, Παιδομάρτυρες, σελ.18)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου