Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

2.7 Νεομάρτυρες








































2.7 Νεομάρτυρες
Α. «Νεομάρτυρες» ονομάζουμε τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα οποία μαρτύρησαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας εξαιτίας της πίστης τους στο Χριστό.
Β. Και σήμερα, σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύονται νεομάρτυρες της πίστης, οι οποίοι προσφέρουν τον εαυτό τους, ώστε να γνωρίσουν οι άνθρωποι την αληθινή ζωή κοντά στο Χριστό.
Ποιοι ήταν οι Νεομάρτυρες
Σήμερα στην τάξη μας ήλθε ένας νέος μαθητής. Τον λένε Αγγελή. Τον ρωτήσαμε για το όνομά του και μας είπε πως δεν είναι χαϊδευτικό, αλλά το όνομα ενός Νεομάρτυρα. Ενός απλού ανθρώπου που μαρτύρησε για την πίστη του πριν από διακόσια περίπου χρόνια, τον καιρό που ο τόπος μας δεν ήταν ελεύθερος.
Ο δάσκαλος μάς εξήγησε πως, σε κάθε εποχή, υπήρχαν κάποιοι περισσότερο γενναίοι από τους άλλους, άντρες, γυναίκες ακόμη και παιδιά, που υπερασπίστηκαν την πίστη τους και πέθαναν για να μην προδώσουν το Χριστό και την Εκκλησία.
Ιδιαίτερα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, πολλοί χριστιανοί, για να μην αλλαξοπιστήσουν, προτίμησαν τον δρόμο του μαρτυρίου. Ανάμεσά τους ο Κωνσταντίνος ο Yδραίος, ο Γεώργιος από τα Ιωάννινα και άλλοι.
Έτσι ο δάσκαλος μάς έδωσε να καταλάβουμε ότι Νεομάρτυρες ονομάστηκαν οι «νέοι» μάρτυρες της πίστης (για να ξεχωρίζουν από τους πρώτους μάρτυρες της Εκκλησίας), οι οποίοι την περίοδο της Τουρκοκρατίας έχυσαν το αίμα τους για το Χριστό. Μάλιστα, δεν ήταν μόνο Έλληνες. Ορισμένοι κατάγονταν από άλλες χώρες, όπως ο Γαβριήλ από τη Σερβία, ο Κωνσταντίνος από τη Ρωσία ή άλλοι ήταν προηγουμένως μουσουλμάνοι, όπως ο Aχμέτ Kάλφας. Όλοι αυτοί αγαπούσαν την πατρίδα τους αλλά, πάνω απ’ όλα, τους ένωνε η πίστη στο Χριστό που καταργούσε κάθε διαφορά μεταξύ τους!
Η ιστορία του Αγίου Αγγελή
Έπειτα, ο δάσκαλος μας διηγήθηκε την ιστορία του Αγίου Αγγελή. Καταγόταν από το Άργος και ήταν γιατρός. Πρόσφερε θεραπεία στα σώματα και παρηγοριά στις ψυχές των ανθρώπων. «Κάποια στιγμή», συνέχισε, «ένιωσε την ανάγκη να μαρτυρήσει για το Χριστό. Φανταστείτε, λοιπόν, παιδιά την έκπληξη των συγχωριανών του, όταν ξαφνικά έγινε μουσουλμάνος! Δεν έφτανε αυτό, αλλά προκάλεσε κι ένα επεισόδιο και οι τουρκικές αρχές τον εξόρισαν στη Χίο. Εκεί κατάλαβε το λάθος του, μετανόησε και ζητούσε όλη μέρα συγχώρηση από το Θεό. Άρχισε τότε να κηρύττει την πίστη στο Χριστό χωρίς να φοβάται. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και αφού τον έδειραν με μανία τον έκλεισαν στη φυλακή του κάστρου της Χίου. Ο Αγγελής δεν άλλαξε γνώμη και τελικά μαρτύρησε στις 3 Δεκεμβρίου του 1813».
Οι Νεομάρτυρες συνεχίζουν με τη ζωή τους το έργο των πρώτων Αγίων
Και ο δάσκαλος συμπλήρωσε: «Νεομάρτυρες δεν έπαψαν να υπάρχουν ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας μας. Διότι, όσο θα πολεμάται η πίστη στο Χριστό, σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο θα αναδεικνύονται μάρτυρες, δηλαδή άνθρωποι, οι οποίοι, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, δεν αρνούνται αυτήν την πίστη.
Είναι εκείνοι, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο των Αποστόλων του Χριστού. Άλλες φορές θυσιάζονται για να ενισχύσουν την πίστη των αδύναμων αδερφών τους (όπως στην Τουρκοκρατία), κι άλλες φορές για να μεταφέρουν την πίστη τους στα πέρατα της γης.
Σε κάθε Ιεραποστολική προσπάθεια, όπου μεταφέρεται ο λόγος του Χριστού, υπάρχουν άνθρωποι με δυνατή πίστη σ’ αυτόν. Άνθρωποι που υπερασπίζονται το δικαίωμα των συνανθρώπων τους, να ελπίζουν σ’ έναν καινούριο κόσμο, ειρηνικό και γεμάτο αγάπη, στηρίζοντας την ελπίδα αυτή με το αίμα τους»!
ΠΑΡΑΘΕΜΑ
Απολυτίκιο των Nεομαρτύρων
Αίνους και ωδάς, οι φίλαθλοι συν πόθω
άδωμεν αεί τοις νέοις των μαρτύρων
ο γάρ γεραίρων μάρτυρας, Χριστού φίλους,
Χριστόν γεραίρει, τον φίλον των Μαρτύρων.
(Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Επίγραμμα Ιαμβικόν εις τους νεομάρτυρας)
Μετάφραση
Όσοι είμαστε αγωνιστές να τραγουδάμε πάντα
με πόθο για τους νέους μάρτυρες,
γιατί αυτός που τιμά τους μάρτυρες, που είναι φίλοι του Χριστού,
τιμά το Χριστό, που είναι φίλος των μαρτύρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου