Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

5.1 Αγώνες για να προστατέψουμε το περιβάλλον (πλάση)

















5.1 Αγώνες για να προστατέψουμε το περιβάλλον (πλάση)
Α. Ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο ένα όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον, ώστε να ζήσει τη ζωή του αρμονικά με τη φύση.
Β. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες μολύνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Γ. Ο καθένας μας χωριστά και όλοι μαζί, πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον, γιατί είναι έργο του Θεού αλλά και το σπίτι μας.
Τα παιδιά «υιοθετούν» μια παραλία
Η απόφαση της τάξης να «υιοθετήσει» την παραλία που βρισκόταν κοντά στο σχολείο, γέμισε τα παιδιά με χαρά. Με την καθαριότητα και την προστασία της, η μικρή παραλία θα γινόταν ένα στολίδι για όλους. Φτάνοντας εκεί και πριν ξεκινήσουν τις δραστηριότητες, χωρίστηκαν σε ομάδες και συζήτησαν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ηχορύπανση, την τρύπα του όζοντος, τα πυρηνικά εργοστάσια, τις καταστροφές στα δάση και στα ποτάμια, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όλοι συμφώνησαν ότι ακόμη και το μικρό χαρτάκι που πετάμε στον δρόμο ή στο προαύλιο του σχολείου, τα ανακυκλούμενα υλικά που πετάμε στα σκουπίδια αντί στους ειδικούς κάδους, τα σκουπίδια που αφήνουμε στη θάλασσα και στο δάσος, όλα μάς δίνουν μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο τη γη, μα εκείνος τη μόλυνε με τις δραστηριότητές του
Ο δάσκαλος εξήγησε στα παιδιά ότι ο Θεός, με την αγάπη του, δημιούργησε τον όμορφο αυτό κόσμο για χάρη του ανθρώπου. Όλα δημιουργήθηκαν «καλά λίαν», δηλαδή πολύ καλά, ώστε να τον υπηρετούν: τα φυτά, τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα. Άλλωστε και στη Θεία Λειτουργία αυτό αναγνωρίζουμε και ομολογούμε. Όταν ο ιερέας τελεί τη Θεία Ευχαριστία, που είναι η ιερότερη στιγμή της Θείας Λειτουργίας, απευθύνει προς το Θεό την φράση: «Τα σα εκ των σων, σοι προσφέρομεν», δηλαδή, «σου προσφέρουμε τα δικά σου από τα δικά σου», εννοώντας το ψωμί (από το σιτάρι) και το κρασί (από το αμπέλι). Αυτά είναι δώρα της αγάπης του προς τον άνθρωπο, τα οποία, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, γίνονται Σώμα και Αίμα Χριστού. Ομολογούμε έτσι την αγιότητα της φύσης και τη σημασία της για την ένωσή μας με το Θεό.
Ο άνθρωπος, όμως, δεν εκτίμησε σωστά τα δώρα του Θεού. Νόμισε ότι είναι παντοδύναμος, ότι η φύση εξαρτάται από αυτόν, ενώ με τις καταχρήσεις του (κόψιμο και κάψιμο των δασών, αδιάκοπες εξορύξεις πετρωμάτων, μετάλλων και πετρελαίου), αλλοίωσε το περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτό να γίνει πλέον αφιλόξενο. Όλα αυτά έγιναν αιτία να διαταραχθούν οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και με το Θεό, αφού απομακρύνθηκαν από το θέλημά του, που είναι η προστασία, η αγάπη και ο σεβασμός της φύσης και του περιβάλλοντος.
Η μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος απασχολεί όλο τον κόσμο
Σήμερα το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι τόσο οξύ που απασχολεί όλες τις χώρες του κόσμου. Μεγάλες διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον που έγιναν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) και στο Κιότο (Ιαπωνία), κατέληξαν σε συμφωνίες ότι οι πόροι της γης (νερό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), θα είναι εκμεταλλεύσιμοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον από την άντληση και τη χρήση τους.
Όλοι είμαστε υπεύθυνοι, όλοι πρέπει να πάρουμε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος
Η Εκκλησία μας, δείχνοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, όρισε την 1η Σεπτεμβρίου, την ημέρα έναρξης του εκκλησιαστικού έτους, ως ημέρα προστασίας της φύσης, γιορτάζοντάς την με μια ειδική ακολουθία που γράφτηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Επίσης, κάθε χρόνο, η 5η Ιουνίου γιορτάζεται από όλο τον κόσμο ως η «Παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος». Όμως αυτό δε φτάνει. Κάθε μέρα, πρέπει να είναι «ημέρα του περιβάλλοντος», γιατί κάθε μέρα αναπνέουμε, τρώμε, πίνουμε και εργαζόμαστε στο περιβάλλον των πόλεων, που έχουμε καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό με τα έργα μας.
Μπορούμε, όμως, να ελαττώσουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος χωρίς να περιορίσουμε την πρόοδο και την τεχνολογική μας ανάπτυξη. Αρκεί να δεχτούμε και πάλι τη φύση ως δώρο της σοφίας του Θεού προς τον άνθρωπο, να την αγαπήσουμε και να την προστατέψουμε.
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
…Και ευλόγησε αυτούς (τον Αδάμ και την Εύα), ο Θεός λέγοντας: αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής και άρχετε των ιχθύων της θαλάσσης και των πετεινών του ουρανού και πάντων των κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπετών των ερπόντων επί της γης».
(Γένεση 1,28)
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης” απονέμει ένα είδος τιμητικής διάκρισης (μια γαλάζια σημαία) σε ακτές της Ευρώπης, που έχουν πολύ καλή ποιότητα νερών και παρέχουν ασφάλεια στους λουόμενους. Η Ελλάδα συμμετέχει από την αρχή στο πρόγραμμα αυτό και διεκδικεί κάθε χρόνο μια από τις πρώτες θέσεις.
(http://www.minenv.gr/1/g100.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου