Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

1.1 Ο αγώνας στο σχολείο


















1.1 O αγώνας στο σχολείο
Α. Οι κανόνες δίνουν νόημα στη ζωή των ανθρώπων.
Β. Και η εκκλησία χρησιμοποιεί κανόνες, οι οποίοι βοηθούν τους χριστιανούς να ζουν κοντά στο Θεό.
Αναστάτωση στην αυλή του σχολείου
Από το πρώτο κιόλας διάλειμμα της καινούριας σχολικής χρονιάς, το παιχνίδι στο προαύλιο του σχολείου μας κατέληξε σε φασαρία. Μια μικρή διαφωνία ανάμεσα στα δύο «πρωτοπαλίκαρα» της πέμπτης τάξης γενικεύτηκε, φέρνοντας στα χέρια κι άλλα παιδιά. Ο δάσκαλος, που είδε τι είχε συμβεί, πλησίασε ανήσυχος. Το κουδούνι διέκοψε τις αψιμαχίες, όμως η ένταση είχε παραμείνει.
Ο δάσκαλος εξηγεί στα παιδιά το νόημα του παιχνιδιού
Το μάθημα ξεκίνησε, με τον δάσκαλο αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Τα παιδιά έδειχναν στενοχωρημένα που η σχολική χρονιά ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο. Τώρα, στην αρχή, ήταν ευκαιρία να βάλουν όλοι μαζί κάποιους κανόνες για την κοινή ζωή τους μέσα στην τάξη αλλά κι έξω απ' αυτήν. Όλοι συμφώνησαν, πως η αξία του παιχνιδιού βρίσκεται στη χαρά της συμμετοχής και όχι απαραίτητα στη νίκη, ενώ αυτός που χάνει και αναγνωρίζει την ήττα του είναι πραγματικά άξιος συναγωνιστής! Είναι πολύ σημαντικό όλοι ν' ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Αν όμως χρειάζεται να αλλάξει κάποιος από αυτούς, θα συζητούν και θα αποφασίζουν όλοι μαζί γι' αυτή την αλλαγή.
Και η Εκκλησία μας λειτουργεί με κανόνες
Επειδή ήταν η ώρα των Θρησκευτικών, ο δάσκαλος βρήκε την ευκαιρία να θυμίσει στα παιδιά κάποιες από τις Δέκα Εντολές. «Από τα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης», τους είπε, «ο Θεός έδωσε τους πρώτους αυτούς κανόνες για να μπορούν οι άνθρωποι να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος και να μην αδικούν ο ένας τον άλλον. Αργότερα, ο Χριστός έδωσε μέσα από τη διδασκαλία του πολλά παραδείγματα, για να διδαχθούν οι χριστιανοί πώς πρέπει να ζουν, αποφεύγοντας την αδικία κι έχοντας για παράδειγμα τη δική του ζωή! Έπειτα, αφού ο Χριστός ανέβηκε στον Πατέρα του, η Εκκλησία οργάνωσε τη ζωή της, με βάση αυτά τα λόγια του Κυρίου».
Όταν οι κανόνες που στηρίζουν τη Δημοκρατία έχουν βάση τους την αγάπη του Χριστού, είναι πιο ανθρώπινοι
Ο δάσκαλος θύμισε στα παιδιά ότι, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνυπάρξουν με αρμονία, είναι απαραίτητο να έχουν κανόνες που όλοι οφείλουν να τηρούν. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τους νόμους του Σόλωνα και του Κλεισθένη, που οδήγησαν στη γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα. Και κατέληξε: «Όλοι αυτοί οι κανόνες βοηθούν ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους, όταν στηρίζονται στην αγάπη και στην ενότητα που διδάσκει η Εκκλησία».
Τα παιδιά, μέσα από τα λόγια του δασκάλου τους, κέρδισαν κι έμαθαν πολλά, αλλά κυρίως κατάλαβαν ότι είναι όμορφο να αγωνίζεσαι, υπακούοντας με τη θέλησή σου στους κανόνες.
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
Αγωνίστηκα τον ωραίο αγώνα, έτρεξα το δρόμο ως το τέλος, φύλαξα την πίστη. Τώρα πια, με περιμένει το στεφάνι της δικαιοσύνης.
(Από τη Β' προς Τιμόθεο επιστολή του Απόστολου Παύλου, 4, 7-8)
Να αγωνίζεσαι τον ωραίο αγώνα της πίστης.
(Από την Α' προς Τιμόθεο επιστολή του Αποστόλου Παύλου, 6, 12)
Όλοι οι άγιοι, επειδή είχαν σκοπό να καθαρίσουν τον εαυτό τους από κάθε ελάττωμα και κακία, γνώριζαν ότι μόνο όταν κάποιος τηρεί τις εντολές του Χριστού, μπορεί να καθαριστεί και να ανεβεί προς το Θεό.
(Αββά Δωρόθεου, Διδασκαλίες, Α')










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου